Saturday, 3 October 2015

cont.. INTRO TO FOOD INDUSTRY (W-2)

Sebelum mula kelas Dr.Fareed ada berkongsi dua video untuk kami tonton dan dari video tersebiut akan dijadikan sebagai rujukan untuk menjawab soalan latihan yang diberi. Dan di bawah ni adalah link untuk video tersebut. dalam video tersebut ada menyentuh mengenai isu GMO dan aku mmg selalu mengikuti isu ini.

1.  https://www.youtube.com/watch?v=Ihr2KM7cGDQ&feature=youtu.be&noredirect=1
2.  https://www.youtube.com/watch?v=OQTXUM0YeaU


                                GMO

Perbezaan antara jagung yang dihasilan secara semulaadi dan yang telah di GMO








Apa yang menarik bagi aku adalah kesedaran mengenai Genetic Modification Organism (GMO). GMO adalah salah satu teknologi yang digunakan untuk meningkat pengeluaran produktivti hasil pertanian iaitu sperti buah- buahan dan sayur-sayuran. Masyarakat di negara luar sangat peka mengenai isu ini sehingga mereka mengadakan kempen untuk menentang produk yang mengandungi GMO. Tapi sebaliknya pula dengna masyarakat di Malaysia masih ramai yang tidak tahu mengenai isu ini dan langsung tidak ada kesedaran. 

Pemakanan yang sihat bukan bergantung sepenuhnya terhadap sayur-sayuran dan buah-buahan yang ada di pasaran tapi bagaimana kita memilih makanan yang paling sihat iaitu TANPA GMO. Mungkin bagi sesetengah orang susah untuk menegnali makanan yang telah diubah genetiknya. slah satu cara untuk kita mencegah aladalh dengan makan sayur-sayuran atau buah-buahan yang ditanam sendiri tanpa menggunakan bahan kimia iaitu MAKANAN ORGANIK.

Antara kesan negatif makanan yang mengandungi GMO pada tubuh badan.


  • boleh menjadi punca kepada penyakit kanser (jangka masa panjang).
  • memberi kesan terhadap sistem imun badan.
  • perubahan terhadap kesihatan badan.
Untuk maklumat lanjut aku suka baca dari blog ni, http://organicolivia.com/

No comments:

Post a Comment