Saturday, 3 October 2015

INTRO TO FOOD INDUSTRY ( W-2 )

Seperti  minggu sebelumnya, kelas untuk minggu ini masih diteruskan dengan perbincangan antara Dr. Fareed with his students about food, food and food. Apa yang menarik aku untuk kelas ni adalah... Dr.Fareed lbih suka membincangkan isu-isu semasa berkaitan dengan industri makanan di Malaysia dan juga d luar negara. Pembelajaran sebegini adalah lebih efektif berbanding dengan pensyarah mengajar dengan hanya membaca slide ... ( sgt membosankn). 

Perbincangan topik pada minggu ini adalah berkaitan dengan FOOD TREND. Since, zaman semakin pesat dengan kemajuan teknologi, industri makanan juga telah membawa trendnya tersendiri di mana manusia pada hari ini lebih memilih makanan mengikut kemahuannya sendiri.

JUNK FOOD or HEALTHY FOOD kita sendiri yang tentukan. Bagi mereka yang mementingkan penjagaan kesihatan pemilihan makanan daripada sumber tumbuh-tumbuhan dan buah-buahan sangat lah penting kerana dapat memberikan nutrien yang penting kepada tubuh badan. tetapi sebaliknya pula bagi yang suka memilih makanan proses atau segera tanggunglah sendiri akibatnya. Aku sangat beruntung kerana bukan seorang penggemar makanan proses tetapi aku akan pilih makanan segera bila desperate sangat actually kalau pergi travel sebab tak semua tempat ada makanan halal.

Sometime aku pelik sangat dengan org yang tak suka makan sayur atau buah. I'm lucky sebab tak tergolong dalam golongan yang macam tu sbbnya dari kecil mak dan abah aku dan ajar kami adik beradik uttuk makan semua jenis sayur and buah. Abah aku sgt pentingkan kesihatan dan fitness so aku pn terpengaruh sekali.

So, for those yang tak suka makan sayur dan buah anda belum terlambat  untuk mengubahnya.

No comments:

Post a Comment